Nederlanders die aankopen doen bij webwinkels buiten de Europese Unie laten zich vaak verrassen door extra kosten als btw en invoerheffingen die ze moeten betalen bij de bezorging van hun pakketjes. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de Nederlandse douane.

Met het drukke koopseizoen voor de feestdagen voor de deur zegt ongeveer 70 procent van Nederlanders die weleens aankopen doen bij webshops buiten de EU dat de komende maanden zeker of zeer waarschijnlijk opnieuw van plan is te doen.

Maar onder die shoppers heerst volgens de douane veel onwetendheid over de regels die gelden met betrekking tot btw, invoerrechten en inklaringskosten. Bijna driekwart van hen (72 procent) weet niet hoe het zit. Dat kan leiden tot tegenvallers aan de deur, wanneer deze kosten moeten worden afgerekend met de bezorger.

Zo moet voor pakketten van buiten de EU met een waarde van meer dan 22 euro btw worden betaald. Bij pakketten van meer dan 150 euro zijn soms ook invoerrechten verschuldigd. Daarnaast berekent het post- of koeriersbedrijf inklaringskosten.

Lees meer: Invoerrechten betalen? Zo zit het als je iets bestelt bij een buitenlandse webshop

Meer dan een derde van internetshoppers is weleens geschrokken

Die bijkomende kosten zijn meer dan een derde van de internetshoppers (ruim 37 procent) weleens tegengevallen, blijkt uit het onderzoek. Toch besluit een overgrote meerderheid (bijna 87 procent) de kosten bij aflevering te betalen en geen afstand te doen van het pakket.

Via een webpagina over internetaankopen wil de douane online shoppers op de hoogte brengen van wat ze aan bijkomende kosten kunnen verwachten. Ook geeft de douane uitleg over producten die niet ingevoerd mogen worden zoals namaakartikelen. Die worden in beslag genomen.

"Met deze campagne willen wij voorkomen dat online shoppers worden geconfronteerd met onverwacht duurder uitvallende aankopen", zegt Daniela de Roo van de Douane. "Bijvoorbeeld door vooraf te checken waar je online koopt en welke regels er gelden."

Zo geldt voor artikelen van kleding, schoenen en sieraden tot elektronica en speelgoed een btw-tarief van 21 procent. Alleen voor boeken geldt een tarief van 9 procent.

Bij kleding, schoenen en laarzen kunnen invoerrechten oplopen

Invoerrechten kunnen vooral bij schoenen en laarzen oplopen, van 3,5 tot 17 procent. Bij kleding kan het tarief oplopen tot 12 procent. Ook voor speelgoed, cd's en dvd's, koffers en tassen, sieraden en auto-onderdelen zijn vaak enkele procenten aan invoerrechten verschuldigd.

Een rekenvoorbeeld over een tas van 199 euro die wordt gekocht bij een webshop in China levert invoerrechten op van 7,02 euro en btw van 50,51 euro. In totaal komt er dus 57,53 euro aan extra kosten bij.

De douane raadt internetshoppers aan om altijd na te gaan waar een webwinkel gevestigd is. Als de adresgegevens niet bekend zijn, is het raadzaam om het bedrijf op te zoeken via Google en ervaringen van andere klanten te lezen.

Daarnaast is het verstandig om bij bestellingen van buiten de EU met een totaalwaarde van meer dan 22 euro (inclusief verzendkosten) te controleren of de btw op de factuur staat. Als dat niet zo is, moeten klanten er rekening mee houden dat ze die bij aflevering van het pakket moeten betalen.

Overigens blijkt uit het onderzoek in opdracht van de douane dat Nederlandse mannen vooral elektronica en gadgets kopen bij webshops buiten de EU (69 procent van de ondervraagde mannen deed dat), gevolgd door kleding, schoenen, tassen en accessoires (41 procent) en speelgoed en spellen (24 procent). Vrouwen shoppen vooral voor kleding, schoenen, tassen en accessoires (51 procent), gevolgd door elektronica en gadgets (39 procent) en speelgoed en spellen (27 procent).

Lees meer: